GRAD DUGE

NESTALE CIVILIZACIJE

Galerija

Quisque imperdiet rutrum malesuada. Nullam aliquam elit ut condimentum condimentum. Cras ultricies nec erat vitae pulvinar.

Heferlinov rukopis

 

Quisque imperdiet rutrum malesuada. Nullam aliquam elit ut condimentum condimentum. Cras ultricies nec erat vitae pulvinar.

Prva informacija o „Gradu duge“ pojavila se u Livingstonu, Montana, u kasnim  1940-tim, u dokumentu koji su sastavili Vilijam i Gledis Heferlin, a koji je po njima nazvan Heferlinov rukopis. Informacija je bila toliko neverovatna da je malo ko poverovao u nju.

Još uvek je većina onih koji čuju priču skeptična u pogledu njene istinitosti i toga da se u smrznutom bespuću nalazi veliki grad u kojem vlada udobna klima i u kojem i dalje žive graditelji, stanovnici Marsa koji su davno izbegli sa matične planete i našli utočište na Zemlji.

A upravo je to ono što tvrdi Heferlinov rukopis.

Po oskudnim informacijama izgleda da su gospodin i gospođa Heferlin o „Gradu duge“ saznali kroz kontakte sa Rani Katani, jednim od Drevne trojice – koji su poznati i kao: „Koji su bili, koji jesu i koji će biti“ i koji upravljaju ovim zagonetnim gradom od njegovog osnivanja.

Oboje supružnika je čvrsto verovalo i sprovodilo eksperimente vezane za telepatsku komunikaciju. I sam rukopis je nastao kroz diktate koje su telepatski primali od Rani Katani.

Izgubljeni gradovi

 

Quisque imperdiet rutrum malesuada. Nullam aliquam elit ut condimentum condimentum. Cras ultricies nec erat vitae pulvinar.

Heferlinov rukopis opisuje originalnih sedam gradova, koji su kao i sam „Grad duge“ u potpunosti napravljeni od neke vrste veoma otporne plastike. Svih sedam gradova, napravljeni su u periodu pre dva miliona godina, kada je klima na Antarktiku bila blaga i topla.

Pored gradova, marsijanci su izgradili i niz podzemnih tunela kojima su putovali u druge delove sveta.

Usled pomeranja geografskih polova Zemlje, šest gradova je iseljeno i njih je okovao led. Stanovnici ovih gradova su se uputili na sever, i vremenom zaboravili svoje pravo poreklo i tehnološko znanje.

Jedino je „Grad duge“, koji je okružen termalnim izvorima koji mu daju toplotu i održavaju blagu mikro klimu, ostao nastanjen.

Izumi gospodina Heferlina

Quisque imperdiet rutrum malesuada. Nullam aliquam elit ut condimentum condimentum. Cras ultricies nec erat vitae pulvinar.

Vilijam Heferlin je bio zanimljiv čovek i izumitelj, a kako nije imao sredstva da sam finansira izradu svojih izuma i ideja, koje su bile daleko ispred njegovog vremena, priču o njima objavio je u časopisu „Neverovatne priče“.

 

1. Letelica sa kružnim krilima

Već 1927. godine, gospodin Heferlin je bio zaokupljen prvim testiranjem malih modela letelica sa kružnim krilima, punih 20 godine pre nego što je iko čuo za „Leteće tanjire“. U septembru 1946.godine on je o ovim eksperimentima objavio kratak članak u magazinu „Neverovatne priče“. Na žalost, članak se našao u senci pripovetke „Zemaljski robovi svemira“, koju je tadašnji urednik časopisa Palmer, po rečima Haferlinovih, namerno pomešao sa Vilijamovim radom, i time čitaoce naveo na ideju da se radi o izmišljenoj priči.

 

2. Upotreba vode kao goriva

U istom izdanju pomenutog časopisa Heferlin je objavio i rad o GHYT motoru br. 1 i metodu trenutne elektrolize vode, kojom se postiže da se voda može sagorevati da bi služila kao pogonsko gorivo.

 

3. Laser

Takođe, u istom broju je i članak pod naslovom "Snaga", koji vrlo kratko opisuje elektronski uređaj koji kondenzuje visoku frekvenciju u čvrst spiralni zrak, koji se koristi kao oružje za napad ili odbranu. Ovaj instrument je nazvao jednostavno broj 3.

Gde se Vilijam i Gledis nalaze sada

Quisque imperdiet rutrum malesuada. Nullam aliquam elit ut condimentum condimentum. Cras ultricies nec erat vitae pulvinar.

Priča dalje kaže da su Vilijam i Gledis našli utočište  „Gradu duge“ i da žive tamo, oslobođeni procesa starenja i smrti, što mogu zahvaliti naprednoj marsijanskoj tehnologiji.

Bilo bi veoma lako rukopis svrstati u žanr fantastike, kao još jednu u nizu lepih utopijskih priča.

Međutim, kako onda da razumemo tri patenta gospodina Heferlina koja su daleko ispred vremena u kojem je živeo?

Kako da razumemo njegove opise grada sagrađenog od plastike, podzemnu železnicu, knjiga koje govore i podučavaju korisnike, odeću koja je istkana od niti plastike, lagane poput svile i otporne na vatru (3D štampanje), upotreui vibracija u svakodnevnom životu grada i ostala čuda koja su bila daleko van dometa nekoga ko je živeo u 1940-tim godinama?

Kako da razumemo opsednutost ljudi ovim ledenim kontinentom?

Kako da razumemo pokušaj američke mornarice, na čelu sa admiralom Birdom, da otkrije tajne Antarktike i njihov povratak obavijen šutnjom i velom tajne?

Recept za pravljenje plastične mase

 

Kuvajte sitno iseckano bilje sa vodom, na veoma visokoj temperaturi. Nakon toga procedite tekućinu, pa je još jednom zagrejte do ključanja. Zatim tekućinu procedite kroz veoma gusto sito. Ovako dobijenu tekućinu podvrgnite 24 sata elektronskom kondicioniranju, tako što ćete je držati pod pritiskom i izloženu visokofrekventnim vibracijama, kako biste preraspodelili polarnost molekula.

Nakon ovoga, tekućina je spremna za izlivanje u kalupe. Nakon oblikovanja, a dok se nije još potpuno stvrdnula, plastiku možete seći po želji. Sledećeg dana će već biti previše čvrsta za to.

Rukopis daje još jedan zanimljiv opis: Kuće i sve zgrade se zagrevaju ili hlade vrućim ili hladnim zračenjem zidova i podova. Samu boju stanova možete da podesite promenom vibracije, od kojih svaka daje drugačiju boju, a zidovi mogu po vašoj želji da postanu neprozirni ili providni, podešavanjem prekidača ugrađenih u zidove.

„Što je bilo, opet će biti, i što se činilo, opet će se činiti, i nema ništa novo pod suncem.

Ima li išta o čemu bi se moglo reći: "Gle, ovo je novo!" Sve je već davno pre nas postojalo.“

Propovednik, Biblija

© 2018 NESTALE CIVILIZACIJE